V četrtek, 1. 2. 2024, je osnovno šolo Artiče obiskal poseben gost, Chef Jure Tomič, lastnik priznane oštarije Debeluh v Brežicah.
Njegovo obisk je del projekta "EKO Okusi Slovenije", katerega cilj je povezovanje ključnih deležnikov, vključno z ekološkimi kmetijami, trgovinami s ponudbo ekoloških surovin, ponudniki vrhunske kulinarike ter nosilci regionalnega razvoja in turizma, ki nudijo podporno okolje.
V okviru izbirnega predmeta so se nam pridružili tudi učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško in njihova učiteljica gospodinjstva.
Gospod Jure Tomič je z učenci 6. razreda najprej delil svoje znanje in izkušnje v povezavi z ekološko pridelano hrano ter pomenom ekologije v sodobni kulinariki. Skozi zanimivo predavanje smo spoznavali, kako ekološko pridelane sestavine vplivajo na okus in kakovost jedi, hkrati pa smo se seznanili tudi z načeli trajnostnega kmetovanja ter pomena podpore lokalnim ekološkim pridelovalcem.
Nato smo se skupaj z učenci podali v kuhinjo, kjer smo imeli priložnost sodelovati pri pripravi njegovih slavnih testenin. Chef Jure nas je navdušil s svojimi kuharskimi veščinami ter nam pokazal nekaj trikov in tehnik, kako iz ekoloških sestavin pripraviti vrhunske in okusne jedi. Učenci so z veseljem sodelovali pri pripravi jedi.
Jedi smo imeli priložnost tudi poskusiti. Okusi in raznolikost so nas pozitivno presenetili in nas še dodatno spodbudili k razmišljanju o pomenu ekološke prehrane in trajnostnega načina življenja.
Obisk Chefa Jureta Tomiča je bil za nas nepozabno doživetje, ki nam je odprlo nove poglede na povezavo med kulinariko in ekologijo. Zahvaljujemo se mu za navdihujočo predstavitev ter se veselimo nadaljnjega sodelovanja v projektu "EKO Okusi Slovenije".