Sreča je srečati prave ljudi, ki v tebi pustijo dobre sledi. (Tone Pavček)

V torek, 19. 4. 2022, je na OŠ Artiče potekala prireditev Z besedo, glasbo in plesom v pomlad, ki smo jo po več kot dveh letih pripravili tudi za zunanje obiskovalce.

 

Na prireditvi so se odlično predstavile vse kulturne skupine, ki delujejo na šoli, saj je kulturno udejstvovanje na šoli izjemno razvejano, predvsem za vsi zaposleni spodbujamo tovrstne aktivnosti.

 

Tako so v programu nastopili vsi trije pevski zbori – otroška prepevalnica, v kateri prepevajo drugošolci, otroški pevski zbor, v katerem svoje glasove urijo učenci od 3. do 5. razreda, in mladinski pevski zbor, ki ima za sabo že nekaj let izkušenj, v njem pa prepevajo učenci od 6. do 9. razreda. Vse tri sestave vodi Ela Verstovšek Tanšek.

 

Poleg zborov so prireditev popestrile tudi recitatorke, učenke 4. razreda, ki jih je za nastop pripravila Sonja Volk.

 

Velik aplavz sta poželi tudi obe folklorni skupini – otroška in starejša, ki delujeta na šoli.

 

V prvi, ki jo vodi Janja Omerzu, plešejo drugošolci, njihova zgodba pa je nadvse zanimiva – skupina otrok pride na pašo in ker jih zebe, si noge pogrejejo v kravjeku. Vmes si čas krajšajo s petjem in igro. Kmalu pa se jim pridruži razvajena deklica, ki redko pase krave. Ker jo zebe, ji najprej zavežejo oči, nato pa jo postavijo v kravjek. Po začetni toploti pride tudi smrad in šele ko si odveže oči, ugotovi, da so se z njo pošalili.

 

Starejši plesalci pa so pod vodstvom Vesne Bogovič odšli na izlet s tramvajem, kar je bilo zanje novo doživetje. Veliko mesto je prineslo tudi veliko začudenja nad življenjem prav tam. Po začetnem navdušenju malce zaplešejo, nato pa se s kovčki, s katerimi so tudi prišli, odpravijo domov.

 

Posebej prisrčna je bila tudi skupina petošolcev z dvema drugošolkama, ki se je predstavila z igranjem na ukulele, česar so se sami priučili, malce pa jim je z nasveti pomagala mentorica Ela Verstovšek Tanšek.

 

Kulturni program prireditve, ki jo je povezovala Ana Binter, smo zaključili z gledališko predstavo Slava ima več obrazov, ki so jo pripravili učenci izbirnega predmeta Gledališki klub pod režijo Mateje Jankovič Čurič.

 

Prireditev smo pripravili iz dveh razlogov – prvi je bil predvsem ta, da se predstavimo naši zvesti publiki in znova obudimo kulturni utrip naše šole izpred dveh let. Zadnji dve leti nismo zaspali, samo malce v okrnjeni obliki smo lahko delovali, svojih sadov dela razen prek video posnetkov pa nismo mogli predstaviti.

 

Drugi razlog – morda še pomembnejši – pa je bil, da smo že v preteklem letu znova prejeli naziv kulturna šola za obdobje 2021—2025, ki ga šolam podeljuje Javni sklad Republike Slovenije. Na objavljen razpis se lahko prijavijo šole, ki izkazujejo nadpovprečno aktivno kulturno udejstvovanje učencev  in njihovih staršev, starih staršev ter mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula. Ker se na naši šoli s kulturnim udejstvovanjem na več različnih področjih vsekakor lahko pohvalimo, smo se na razpis tudi prijavili. In ker je komisija na skladu ugotovila, da smo res edinstveni, nam je podelila naziv kulturna šola. Dokaz, da je temu res tako, je zastava, ki bo vihrala na drogu pred šolo, svečano pa nam jo je na prireditvi podelila Simona Rožman Strnad, vodja brežiške območne izpostave sklada, ki je tudi pohvalila naše delo in izrazila upanje, da se tudi v bodoče tej tradiciji ne bomo odrekli.

 

Vsekakor pa ima za ta uspeh zagotovo največ zaslug ravnateljica šole Vesna Bogovič, ki vse mentorje izjemno podpira pri njihovem delu in tako omogoča kulturni razcvet v celoti. To je poudarila tudi v svojem nagovoru ob začetku prireditve in ob zahvali mentorjem.

 

Prireditev, ki je trajala slabo uro in pol, za čudovito scensko kuliso pa je poskrbela likovnica Sabina Košir ob pomoči učencev, so z navdušenimi aplavzi in prijaznimi pohvalami ob koncu obogatili številni obiskovalci v polni dvorani artiškega hrama kulture.

 

 

Novinarji OŠ Artiče

 

 

 

 

 

OSNOVNA ŠOLA ARTIČE

Artiče 39

8253 Artiče

KONTAKT

07 45 21 060

o-artice.nm@guest.arnes.si

© 2022 OŠ Artiče Vse pravice pridržane. Agencija.5ka