V petek, 1. 10. 2021, smo se učenci 8. razreda v okviru mednarodnega projekta PIRATI PLASTIKE odpravili na naravoslovni dan. Skupaj z učenci iz Portugalske in Nemčije smo ugotavljali, koliko odpadkov in mikroplastike se nahaja v naših rekah in potokih.

 

Ob 8.00 smo se s kolesi zbrali pri Živexu. Imeli smo manjše težave z našimi prevoznimi sredstvi, zato smo se na pot odpravili malo kasneje, kot je bilo načrtovano. Ko smo prispeli ob rokav reke Save – Močilnik, kamor smo bili namenjeni, smo najprej pojedli malico. Po tem smo se razvrstili v skupine, ki smo jih določili že v četrtek. Na žalost pa je kar nekaj učencev manjkalo, zato smo skupine nekoliko preuredili.

 

V skupini A so bili Alex, Tristan, Črt, Samo in Ema. Njihova naloga je bila, da so naredili 9 krogov z polmerom 1,5 metra v različnih odaljenostih od potoka. Te kroge so potem označili s kamni oz. palicami in v njih pobrali odpadke. Po končani nalogi so nam povedali, da niso našli prav veliko odpadkov pa tudi večjih težav niso imeli pri pobiranju. So se pa imeli lepo in se zabavali.

V skupini B so bili Hana, Žana, Sara, Lan, Nejc, Aljaž S. in Jaka. Razdelili so se v dve skupini, a so imeli enako nalogo. Najti so morali čim več odpadkov v razdalji med 50 in 100 metri. Tudi njih smo povprašali o njihovem delu. Povedali so nam, da so našli veliko odvrženih smeti, npr. plastične vrečke, pločevinke, steklenice, papirnate robčke … Imeli so nekaj težav zaradi pekočih kopriv in težko dostopnih območij zaradi trnja. Kljub temu so z željo po čisti naravi nabrali veliko odpadkov.

 

Skupino C so sestavljali  Miha, Gašper, Aljaž O. in Jon. Imeli so prav posebno nalogo. Dobili so posebno mrežo za lovljenje mikroplastike, ki so jo dali v vodo in jo pustili notri 1 uro. Medtem so v vodo 15 metrov stran od mreže vrgli tri palice in merili čas, kako hitro prepotujejo določeno razdaljo. S tem so ugotovili, kako hitro teče reka po strugi. Mrežo so nato potegnili iz vode, njeno vsebino pa spravili. Učiteljici jo bosta poslali na Morsko biološko postajo v Piranu, kjer bodo testirali količino mikroplastike v vodi.

 

V skupini D, zdanji skupini, smo bile Julija, Maruša, Kristina, Evelina, Hana in Kaja. Naša naloga je bila vse skupaj poslikati, intervjujati vsako skupino, najti možne onesnaževalce v bližini Močilnika. Zelo smo se zabavale v vlogi novinark. Vsi skupaj smo preživeli hladen, meglen in pa tudi zabaven dan.

 

Zdaj pa prosimo še vas, da mečete odpadke le v koš. Če jih vidite ležati na tleh, jih poberite in odnesite do najbližjega koša. Rezultate našega naravoslovnega dne pa si lahko ogledate na priloženi povezavi: https://www.plastic-pirates.eu/en/results/map .

 

 

 

                                                                                                      Julija Grašak, 8. b

 

 

OSNOVNA ŠOLA ARTIČE

Artiče 39

8253 Artiče

KONTAKT

07 45 21 060

o-artice.nm@guest.arnes.si

© 2021 OŠ Artiče Vse pravice pridržane. Agencija.5ka