V torek, 28. 9. 2021, je na Osnovni šoli Artiče potekal prav poseben dan z naslovom: Pomagaj sebi in drugim. Pripravili smo zanimiva predavanja in številne delavnice za učence šole, ki so se odvijala na različnih lokacijah v okolici šole.

 

Obiskali so nas predstavniki vojske, gasilcev, policije, jamar, potapljač, dijaki Srednje zdravstvene šole Brežice z mentorico, študenta Medicinske fakultete Maribor, medicinsko osebje ZD Brežice z reševalnim vozilom, predstavnica Rdečega križa in predstavnik občine Brežice za Zaščito in reševanje Roman Zakšek, ki nam je pomagal pri koordinaciji dneva.

 

Seznanili smo se  z najrazličnejšimi poklici, katerim je skupno to, da pomagajo, ko je to v njihovi moči.

 

Dan bi morali  začeti s pristankom vojaškega helikopterja na igrišču pri župnišču, a se je sam pristanek zaradi megle zamaknil za dobri dve uri. Pristanek smo pričakali vsi učenci šole in ostali udeleženci, prizor je bil res veličasten.

Pred samim pristankom, smo si vsi učenci šole ogledali tudi zaigran napad policijskega psa na vlomilca, ki je svojo nalogo res izjemno dobro opravil.

Čez dan smo videli in izvedeli še veliko novega. Ogledali smo si opremo policistov in njihovih vozil. Dijakinje 2. letnika srednje zdravstvene šole Brežice so nam opisale nekaj osnov o oskrbovanju ran. Študenta Medicinske fakultete Maribor sta nam pokazala osnove oživljanja in uporabe defibrilatorja. Zakurili smo tudi ogenj in izvedeli marsikaj zanimivega o samem preživetju v naravi. Gasilci so malo več povedali o opremi gasilskih vozil. Tisti, ki so imeli željo, so lahko tudi poskusili škropljenje z gasilsko cevjo. Reševalci so nam razkazali notranjost rešilnega avtomobila in samo za nas prižgali sirene. Potapljaško društvo iz Krškega  nam je predstavilo osnovno opremo in povedalo o reševanju iz vode in številnih drugih koristnih dejavnostih, ki jih izvajajo potapljači. Tudi jamar nam je razkazal svojo opremo in celo demonstrirali spust v jamo. Po uspešnem pristanku, nam je vojska malo bolj podrobno predstavila helikopter, nam odgovorila na vsa zanimiva vprašanja in nam omogočila vstop v dve vojaški vozili. Najmlajšim je gospa Blanka predstavila pomen čiščenja zob, skupaj so se učili tehnike umivanja. Učenci druge triade so se udeležili predavanja gospe Ljudmile iz Zdravstvenega doma Brežice. Predstavila je prvo pomoč ob urezninah, opeklinah, pikih, zastrupitvah in predstavila škodljive učenke energijskih pijač, po katerih segajo tudi otroci.

 

Najlepše bi se v imenu vseh učencev in učiteljev zahvalila prav vsem sodelujočim. Res so nam pokazali, da lahko prav vsak priskoči na pomoč, če ima le osnovne veščine in znanja in mogoče celo komu reši življenje. Hvala za danes in hvala, da ste tako predani in tako s srcem opravljate svoje delo. Želimo Vam čim manj intervencij in čim več uspehov pri nadaljnjem delu.

 

 

                                                                                                                                                                                            Maruša Kodrič, 9. a

                                                                                                                                                                                            Osnovna šola Artiče

 

 

OSNOVNA ŠOLA ARTIČE

Artiče 39

8253 Artiče

KONTAKT

07 45 21 060

o-artice.nm@guest.arnes.si

© 2021 OŠ Artiče Vse pravice pridržane. Agencija.5ka